,,Slăvesc în inima mea Zeiţa al cărei corp este scăldat în ambrozie, mai frumoasă decât fulgerul, şi care, atunci când îşi părăseşte sălaşul şi intră în palatul regal al lui Shiva, deschide lotuşii canalului axial al iubirii.”

-Bhairavi-Stotra

marți, 6 aprilie 2010

Sufletul pereche: realitate sau mit?

Conceptul de suflet pereche a pătruns cu hotărâre în universul ideatic si de preocupări al ultimilor ani. În ce măsură este el un corespondent al realităţii, este destul de aventuros de cercetat, mai ales că datele actuale în materie de mitologie sunt destul de reduse la acest capitol. Wikipedia fr. oferă următoarele date:

,,Sufletul pereche este un concept care desemnează o compatibilitate amoroasă, amicală şi/ sau sexuală presupusă a fi perfectă între un bărbat şi o femeie. Termenul este întrebuinţat în viaţa curentă pentru a evoca o relaţie de acest tip, precum şi în diverse curente de tip New Age în sensul sufletelor predestinate să se întâlnească.

O teorie a sufletelor- surori poate fi găsită la Platon în Banchetul : fiinţele umane, la origine, ar fi fost constituite din patru braţe, patru picioare şi un singur cap cu două feţe. Zeus, care s-ar fi temut de puterea lor, le-ar fi tăiat în două, condamnându-le să petreacă restul vieţii lor căutându-şi partea lipsă.
Acest mit al androginului originar este, în acelaşi timp, una din interpretările date creaţiei femeii în Geneză. După Ramban, fiecare dintre partenerii separaţi aspiră să regăsească prezenţa celuilalt, a cărui marcă a păstrat-o în trupul şi sufletul său.

După Teosofie şi după tezele lui Edgar Cayce, Dumnezeu ar fi creat sufletele androgine. Acestea s-ar fi separat mai târziu în două sexe. De-a lungul reîncarnărilor, cele două suflete s-ar regăsi şi, odată ce şi-ar arde karma, ele ar fuziona din nou.

Termenul este adesea utilizat în manieră ironică sau ca alegorie pentru a desemna interacţiunile fuzionale între fiinţele umane sau în natură. Expresia este de asemenea frecvent folosită de către agenţiile matrimoniale şi site-urile de intâlniri prin Internet.

În China, termenul ,,laotong” este un concept similar, conform căruia două persoane de acelaşi sex sunt asociate încă din copilărie pentru a forma o legătură de prietenie şi de susţinere care ar trebui să dureze o viaţă întreagă. O altă expresie, ,,tian sheng yi dui” înseamnă ,,un cuplu ales de Cer”.

În Statele Unite, expresia este ,,soul mate” sau ,,twin soul”.
După legendele evreieşti, la 40 zile de la concepţia unui băiat, Dumnezeu desemnează pe cea care îi este destinată: acest suflet pereche, bashert, este numit ,,destin”. Acest concept este reluat de Marc Levy în Sept jours pour une éternité : ,,Bachert este persoana pe care Dumnezeu ţi- a destinat-o, este cealaltă jumătate a ta, adevărata ta dragoste.”

traducere din fr. după
http://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%82me_s%C5%93ur

Trebuie să recunoaştem că există extrem de puţine date şi referinţe legate de acest subiect. De bun simţ este remarca legată de caracterul esoteric al acestui fenomen: adevărul despre androgin este de sorginte iniţiatică, aşa cum sunt toate adevărurile fundamentale; ele se descoperă prin revelaţie. Scrierile tantrice se referă la ,,atingerea UNULUI" în momentul uniunii amoroase a celor doi îndrăgostiţi care îşi transcend limitele corporale într-o uniune sacră. Atunci femeia şi bărbatul nu se mai percep ca individualităţi ci se regăsesc contemplând o aceeaşi Realitate Unică în care se dizolvă.

Viziunea actuală a noţiunii de suflet pereche lasă să se întrevadă o anumită stare de aşteptare continuă şi mentalizare în exces a relaţionării noastre cu sexul opus: avem aşteptări clare de la cel-cea cu care interacţionăm: el-ea trebuie să fie conform planului nostru mental prestabilit. Iar dacă respectiva persoană nu întruneşte suma caltăţilor proiectate de noi, sau dovedeşte ulterior ca nu e ,,demnă" de a fi socotită sufletul nostru pereche, trăim stări de dezamăgire şi tristeţe. Nimic mai păgubitor pentru suflet! În felul acesta ne închidem singuri în castele de sticlă şi nu lăsăm iubirea din noi să cuprindă lumea.

Cred sincer in uniunea androginală şi în realizarea în noi a bipolarităţii, ca premisă a deschiderii totale către celălalt, (care nu este decât proiecţia noastră, oglinda noastră). Dar lupt împotriva unei anume promiscuităţi mentale care ne paşte atunci când acceptăm să preluăm mituri si arhetipuri fără discernământ. Să nu uităm că textele iniţiatice sunt ocultate şi accesul spre adevărurile lor este permis doar căutătorilor sinceri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu